Dus..'Belgian Fries' | Homepage |

Het frietenlied »

06-03-06

Wikipedia : deel 1: Oorsprong en Verkoop Frieten

Patates frites (in België: frieten (fritten), in Nederland: patat, ook wel friet en in Zuid-Nederland: friet) is een gerecht van gefrituurde aardappelreepjes.

 

Oorsprong

Volgens een legende komen patates frites uit Dinant. De traditie bestond erin om visjes te frituren. Door onvoldoende beschikbaarheid van de kleine riviervisjes die men traditioneel gebruikte, is men aardappelen gaan gebruiken, gesneden op het formaat van de kleine visjes, wat algemene inslag heeft gevonden. Verkeerdelijk spreken de Engelstaligen dus over French fries, een gewoonte die dateert van de Eerste Wereldoorlog . Canadese en Amerikaanse soldaten ontdekten de patates frites aan het front achter de IJzer (rivier) Maar aangezien de voertaal in het leger Frans was, werd de herinnering aan 'French fries' mee naar huis genomen. Een andere lezing over herkomst gaat ervanuit, dat French te maken heeft met het Engels frenched wat wil zeggen gesneden.

Dit is in ieder geval één versie van de geschiedenis van de frietjes. De Fransen eisen evenzeer de creatie van hun patates frites op, en verwijzen daarbij naar 'de allereerste friture' die op de Pont Neuf zou hebben gestaan.

Deze lezing (de kleine visjes) is van de hand van Jo Gérard. Naar zijn zeggen uit een oud familiedocument. Dit is echter nooit door anderen gecontroleerd/bevestigd.

 

Verkoop van patates frites

Patates frites is ook te koop in snackbar(patatzaken), frituren (ook wel 'frietkotten' genoemd in de Vlaamse volksmond), en cafetaria's (snackbars) en is een populair bijgerecht in restaurants en eetcafés. Traditioneel worden ze geserveerd in een puntzak, deze is makkelijk af te scheuren zodat je handen niet vuil worden van de mayonaise (België en Nederland) of een oude krant (Engeland), maar tegenwoordig wordt in de meeste gevallen een plastic bakje gebruikt.

Voorgebakken patates frites is te vinden in het vriesvak van de meeste supermarkten. Sommige daarvan zijn geschikt om af te bakken in de oven. Sinds een aantal jaren zijn er ook frieten te koop die in de magnetron bereid kunnen worden.

15:47 Gepost door Frituur 't Kruispunt | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

* Ziet er bijzonder lekker uit, als ik in de buurt kom spring ik zeker binnen, al zingende hoor, grtjs

Gepost door: kathy | 06-03-06

In de kijker Proficiat Frituur Kruispunt! Je blog staat vandaag in de kijker op de homepagina van de Skynet Blogs.
Hartelijk gefeliciteerd vanwege het hele Skynet Blogs team :-)

Gepost door: Skynet | 09-03-06

hoe lang is de patat al te koop in de nederlandse snackbaar geachte lezer, hebben jullie een antwoord op de bovenstaande vraag ?
groetjes j post.

Gepost door: jpost | 03-05-09

De commentaren zijn gesloten.