Het frietenlied | Homepage |

Friet'spreuken' »

13-03-06

Wikipedia: Deel 2: Aardappels voor Frieten

Aardappels voor patates frites

De meeste gebruikte aardappels voor patates frites zijn 'melige' aardappelen (zo genoemd wegens hun hoge zetmeelgehalte. De bekendste onder hen is het Bintje. Deze is geschikt als frituuraardappel omdat het een lange vorm heeft, de ogen aan de oppervlakte liggen en het de juiste samenstelling heeft. Daarnaast kunnen de kleinere aardappels gebruikt worden als kookaardappel. Het Bintje is vrij bevattelijk voor ziektes, waardoor vrij veel bestrijdingsmiddelen nodig zijn. Andere aardappelrassen die zeer geschikt zijn voor patates frites zijn Agria, Premiere, Santé en Victoria.

Aardappels mogen voor verwerking tot patates frites niet te koud bewaard zijn, omdat er dan te veel suikers gevormd worden, waardoor de patates frites dan tijdens het frituren donkerbruin kleuren.

Soorten patates frites

Patates frites is er in verschillende diktes vanaf 6mm tot wel 15mm.

Belgische frieten

 

Patates frites

De frieten worden twee keer gebakken. Een eerste keer gaan de frieten het frituurvet of frituurolie (van ongeveer 130°C) in om voorgebakken te worden. Tijdens die voorbak (6 à 7 minuten) wordt de rauwe aardappel vooral gekookt en niet zozeer gebakken, waardoor de aardappel een groot gedeelte van zijn vocht verliest. Na die voorbak laat men de frieten een half uur rusten, waarna ze in frituurvet (of -olie) van 180°C gebakken worden tot ze een mooie goudbruine kleur hebben. Voorgebakken frieten ("diepvriesfrieten") zijn verkrijgbaar die dan nog maar één keer gebakken hoeven te worden.

Belgische frieten hebben meestal een dikte van 12 tot 13 millimeter .

Franse patates frites

Franse allumettes is een zeer dunne patates frites die eenmalig gebakken worden.

Engelse Chips

Engelse patates frites (chips) zijn dikker dan de Belgische frieten en worden vaak gewoon in de pan gebakken in plaats van gefrituurd. Meestal heeft het vet ook een lagere temperatuur dan in Nederland en België, waardoor de Engelse patates frites niet dichtschroeien en daardoor meer vet opzuigen. In het Verenigd Koninkrijk is het de gewoonte patates frites te bestrooien met azijn en te eten met vis: fish & chips is er ongemeen populair als fastfood.

Raspatat

Raspatat is een soort patates frites uit geperste aardappelpuree. Voordeel is dat alle patates frites even lang is.


09:19 Gepost door Frituur 't Kruispunt | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Als ik soms zonder werk ben. Hello dank van u bezoek , nu weet ik toch wat meer om goede frieten te bakken en wie weet dat ik nooit zonder werk val dan kan ik je komen helpen heb bijna mijn diploom , maakt er nog (frieten van) o nee een fijne avond van en tot zo Ciao Michel V. Frit

Gepost door: Michel V. | 13-03-06

Deskundig Gij kent er wat van zeg.

Gepost door: Gidsjoris | 21-03-06

Hello beste het lukt mij nog altijd die frieten bakken zo als je zegt dit is als 5 jaar dat ik het zo doen en mijn vrouw wilt geen frieten eten of ik moet ze maken van dan is onze huwelijk nog strafer nog dank vriend en maak er nog een fijn avond van Ciao Michel

Gepost door: michel | 30-03-11

De commentaren zijn gesloten.