28-03-06

Friet'spreuken'

 

Patat zijn (stomdronken)
Patatneus (dik & gezwollen)
Een mens is geen patat (hij wil wel eens iets)
Patattenzak (te wijd en vormeloos kledingstuk)
Patatten in de sokken hebben (gaten)
Patattenbloed hebben (bleek en ziekelijk zijn)
Zijn patatjes afgieten (pissen)
Ga patatten planten (loop heen)
In de patatten zitten (in de puree)


Zich in de patatten laten zetten (laten foppen)
Tussen de soep en de patatten (even tussendoor)
Een patatje meesteken (duit in 't zakje doen)
Patatten met zure gezichten krijgen (onvriendelijk onthaal)
Meer kunnen dan patatten eten (handig of verstandig zijn)
Mijn oren zijn geen gebakken patatten (ik ben niet doof)
Eruit zien als een afgegoten patat (waterig, katerig)
Niet het zout op uw patatten verdienen (klein inkomen)
Hij zou de patatten van zijn gat laten schieten (een sul)
We geven er nog een goeie patat op (feestelijk einde)

 

 

10:56 Gepost door Frituur 't Kruispunt | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-03-06

Wikipedia: Deel 2: Aardappels voor Frieten

Aardappels voor patates frites

De meeste gebruikte aardappels voor patates frites zijn 'melige' aardappelen (zo genoemd wegens hun hoge zetmeelgehalte. De bekendste onder hen is het Bintje. Deze is geschikt als frituuraardappel omdat het een lange vorm heeft, de ogen aan de oppervlakte liggen en het de juiste samenstelling heeft. Daarnaast kunnen de kleinere aardappels gebruikt worden als kookaardappel. Het Bintje is vrij bevattelijk voor ziektes, waardoor vrij veel bestrijdingsmiddelen nodig zijn. Andere aardappelrassen die zeer geschikt zijn voor patates frites zijn Agria, Premiere, Santé en Victoria.

Aardappels mogen voor verwerking tot patates frites niet te koud bewaard zijn, omdat er dan te veel suikers gevormd worden, waardoor de patates frites dan tijdens het frituren donkerbruin kleuren.

Soorten patates frites

Patates frites is er in verschillende diktes vanaf 6mm tot wel 15mm.

Belgische frieten

 

Patates frites

De frieten worden twee keer gebakken. Een eerste keer gaan de frieten het frituurvet of frituurolie (van ongeveer 130°C) in om voorgebakken te worden. Tijdens die voorbak (6 à 7 minuten) wordt de rauwe aardappel vooral gekookt en niet zozeer gebakken, waardoor de aardappel een groot gedeelte van zijn vocht verliest. Na die voorbak laat men de frieten een half uur rusten, waarna ze in frituurvet (of -olie) van 180°C gebakken worden tot ze een mooie goudbruine kleur hebben. Voorgebakken frieten ("diepvriesfrieten") zijn verkrijgbaar die dan nog maar één keer gebakken hoeven te worden.

Belgische frieten hebben meestal een dikte van 12 tot 13 millimeter .

Franse patates frites

Franse allumettes is een zeer dunne patates frites die eenmalig gebakken worden.

Engelse Chips

Engelse patates frites (chips) zijn dikker dan de Belgische frieten en worden vaak gewoon in de pan gebakken in plaats van gefrituurd. Meestal heeft het vet ook een lagere temperatuur dan in Nederland en België, waardoor de Engelse patates frites niet dichtschroeien en daardoor meer vet opzuigen. In het Verenigd Koninkrijk is het de gewoonte patates frites te bestrooien met azijn en te eten met vis: fish & chips is er ongemeen populair als fastfood.

Raspatat

Raspatat is een soort patates frites uit geperste aardappelpuree. Voordeel is dat alle patates frites even lang is.


09:19 Gepost door Frituur 't Kruispunt | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

06-03-06

Het frietenlied

Je prikt ze aan je vork

of je eet ze uit de hand

Met iets erbij of puur natuur

De frietjes van de frituur

De frietjes van de frituur

Altijd lekker vers

altijd lekker krokant

Ze smaken heerlijk op elk uur

De frietjes van de frituur

De frietjes van de frituur

 

We lusten ze zo graag

Een feest voor onze maag

Wat eten we vandaag?

O, wat een domme vraag

Frietjes van de frituur

Frietjes van de frituur

16:05 Gepost door Frituur 't Kruispunt | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Wikipedia : deel 1: Oorsprong en Verkoop Frieten

Patates frites (in België: frieten (fritten), in Nederland: patat, ook wel friet en in Zuid-Nederland: friet) is een gerecht van gefrituurde aardappelreepjes.

 

Oorsprong

Volgens een legende komen patates frites uit Dinant. De traditie bestond erin om visjes te frituren. Door onvoldoende beschikbaarheid van de kleine riviervisjes die men traditioneel gebruikte, is men aardappelen gaan gebruiken, gesneden op het formaat van de kleine visjes, wat algemene inslag heeft gevonden. Verkeerdelijk spreken de Engelstaligen dus over French fries, een gewoonte die dateert van de Eerste Wereldoorlog . Canadese en Amerikaanse soldaten ontdekten de patates frites aan het front achter de IJzer (rivier) Maar aangezien de voertaal in het leger Frans was, werd de herinnering aan 'French fries' mee naar huis genomen. Een andere lezing over herkomst gaat ervanuit, dat French te maken heeft met het Engels frenched wat wil zeggen gesneden.

Dit is in ieder geval één versie van de geschiedenis van de frietjes. De Fransen eisen evenzeer de creatie van hun patates frites op, en verwijzen daarbij naar 'de allereerste friture' die op de Pont Neuf zou hebben gestaan.

Deze lezing (de kleine visjes) is van de hand van Jo Gérard. Naar zijn zeggen uit een oud familiedocument. Dit is echter nooit door anderen gecontroleerd/bevestigd.

 

Verkoop van patates frites

Patates frites is ook te koop in snackbar(patatzaken), frituren (ook wel 'frietkotten' genoemd in de Vlaamse volksmond), en cafetaria's (snackbars) en is een populair bijgerecht in restaurants en eetcafés. Traditioneel worden ze geserveerd in een puntzak, deze is makkelijk af te scheuren zodat je handen niet vuil worden van de mayonaise (België en Nederland) of een oude krant (Engeland), maar tegenwoordig wordt in de meeste gevallen een plastic bakje gebruikt.

Voorgebakken patates frites is te vinden in het vriesvak van de meeste supermarkten. Sommige daarvan zijn geschikt om af te bakken in de oven. Sinds een aantal jaren zijn er ook frieten te koop die in de magnetron bereid kunnen worden.

15:47 Gepost door Frituur 't Kruispunt | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Dus..'Belgian Fries'

Friet werd in Frankrijk uitgevonden. Althans, dat is wat Fransen beweren en zij kunnen zich beroepen op de Engelse benaming voor patat: 'french fries'.

Maar Belgen gaan er vanuit dat zij al frieten bakten ,,toen de Fransen de aardappel nog nauwelijks kenden'', aldus Paul Ilegems in het Belgisch Frietenboek. Volgens hem werd al voor 1680 friet gebakken in Namen, Andenne en Dinant, waar ze, als de Maas bevroren was, in plaats van vis aardappelschijven frituurden.

Voor de Franse claim dat friet werd uitgevonden op de Parijse Pont-Neuf, midden 19de eeuw, ontbreekt volgens Ilegems ieder bewijs.

Maar beweren alle Fransen dat zij de frieten hebben uitgevonden? Nee, in Asterix en de Belgen zegt stamhoofd Vandendomme tijdens een Bruegeliaanse maaltijd tegen zijn vrouw Nicotineke: ,,à propos, schatteke, hebt ge nooit niet geprobeerd patatten te bakken?''

 

09:41 Gepost door Frituur 't Kruispunt | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-03-06

Friet-mopjes :-)

 

Waarom zijn de Belgische frieten zo geel?Omdat de Nederlanders er maar over blijven zeiken.


Weet jij waarom een Belg steeds een emmer mayonaise in z'n wagen heeft?
Als hij hem in "frieten" rijd kan hij hem direkt verkopen...


 

Ken jij het verschil tusen een frituur en een WC ?
Wel als je dat verschil nog niet kent....
WIL IK NOOIT FRIETEN ETEN BIJ JOU!


 

"Ik heb verdriet" zei een kleine aardappel"M'n moeder zit in de puree."


 

Hoe kun je zien dat een Belg dood is...?

Als zijn pakje friet uit zijn hand valt.
Hoe weet je dat er een Nederlander bij is..?

Die raapt het op...."


Er komt een non in een friettent.
Ze zegt:Doet u mij maar 49 frikandellen.
Frietboer:Ik heb alleen doosjes van 50.
Non:O, nou dat geeft niet, die ene ETEN we wel op. 

22:50 Gepost door Frituur 't Kruispunt | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Gezond genieten? Neem een bak met frieten!

Aardappelen zijn rijk aan koolhydraten, vezels, eiwit, B-vitamines en mineralen en bevatten ook nog vitamine C. Patat dus ook. Alleen staan de frietjes nog steeds als ongezond te boek, omdat ze vet zijn. Met name frituurvet zou slecht zijn. Maar dat idee is eigenlijk achterhaald.
 

Natuurlijk zijn frites calorierijk (600 Kcal. per portie) maar wanneer je daar rekening mee houdt en voor het bakken ‘gezond vet’ gebruikt (dat grotendeels bestaat uit onverzadigde vetzuren, die een positieve invloed hebben op het cholesterolgehalte in het bloed) is het verder een prima voedingsmiddel.

 

21:08 Gepost door Frituur 't Kruispunt | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |